Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken.
Regio Leuven, Mechelen, Lier, Overijse, Kraainem, Tervuren,...
MENU NAVIGATIE

gezond_binnenklimaat_-_Agiris_-_verluchting.jpg

Hoe kouder het buiten wordt, hoe liever we gezellig urenlang binnen vertoeven. Dan is het eens zo belangrijk dat het binnenklimaat gezond is. Want het is niet alleen het miezerige weer en de snijdende wind die een invloed hebben op je gezondheid …

 

Slechte luchtkwaliteit

Wist je dat de luchtkwaliteit in het binnenmilieu dikwijls slechter is dan buiten? Van die vervuilde lucht krijg je o.a. hoofdpijn, geïrriteerde ogen en luchtwegen. De vervuiling gebeurt door diverse factoren.

De meeste woningen, zowel bij nieuwbouw als renovatie, zijn erg goed geïsoleerd tegenwoordig. Dat levert je natuurlijk een mooie energiebesparing op, want je verliest minder warmte. Toch heeft dit ook nadelen. Zo gaat dit bijvoorbeeld ten koste van de verluchting.  

Nochtans kan het probleem eenvoudig aangepakt worden. Agiris geeft je daarom graag 3 tips voor een gezond binnenklimaat.

 

1.    Zorg voor goede ventilatie

Door niet te ventileren, adem je telkens de lucht die binnen hangt weer in. Die lucht is vervuild, door vocht, verbranding (door te koken), bouwmaterialen, schoonmaakmiddelen, rook, …

Ventilatie begint al heel simpel bij het openen van een raam. Zet elke dag een half uurtje je ramen open, zo kan er alvast wat frisse lucht binnen en vervuilde lucht buiten. Verder is een degelijk ventilatiesysteem natuurlijk van groot belang.

Bovendien is ventilatie verplicht bij nieuwbouw én bij renovatie – in de ruimtes waar je de ramen vervangt. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kan kiezen voor een automatisch ventilatiesysteem, maar in sommige gevallen volstaan eenvoudige ventilatieroosters al.

 

2.    Onderhoud de verwarming

Een heel  belangrijk punt dat veel mensen over het hoofd zien: de verwarming. Je verwarming niet laten onderhouden kan ronduit gevaarlijk zijn. CO-vergiftiging of koolstofmonoxidevergiftiging veroorzaakt nog steeds jaarlijks heel wat slachtoffers. Tenzij je een elektrisch toestel hebt, kan dit jou ook overkomen.

Hoe vermijd je dit? Eenvoudigweg door geregeld te verluchten én je verwarmingstoestel regelmatig te vernieuwen en te onderhouden. Vergeet ook niet dat je wettelijk verplicht bent je cv-ruimte te verluchten.

Bij Agiris kan je een abonnement voor het onderhoud van je centrale verwarming nemen. Vraag ernaar!

 

3.    Let op de details

Er zijn heel wat kleine dingen die je verder kan doen om de luchtkwaliteit optimaal te houden. Binnen roken? Slecht idee! Niet alleen schaad je er (rechtstreeks) je eigen gezondheid mee, ook onrechtstreeks ademen je gezinsleden en bezoekers de tabaksrook in. Je muren en plafonds lijden er trouwens ook onder.

Heb je huisdieren, laat die dan niet de dag lang binnen zitten en verlucht de woning regelmatig. Ze verspreiden namelijk, net zoals allerlei textiel, bepaalde allergenen waar je last van kan krijgen. Ook tijdens het koken helpt het om de deksels zoveel mogelijk op de potten te laten. Zo bespaar je energie en vervuil je de lucht minder. En zelfs de was binnen laten drogen, vervuilt de lucht. 

Ook voor aanpassingen van je woning voor een gezond binnenklimaat ben je bij Agiris aan het juiste adres.