Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken.
Regio Leuven, Mechelen, Lier, Overijse, Kraainem, Tervuren,...
MENU NAVIGATIE

 geurhinder_agiris_4.jpg

Een badkamer die niet fris ruikt, is niet aangenaam om je in te wassen. Je volledig ontspannen in een deugddoende douche of warm bad lukt dan evenmin … En ook in de keuken is geurhinder lastig. Dat probleem pak je dus best vlug aan. Maar die geur uit de afvoer, waar komt die dan vandaan? We bekijken enkele mogelijke oorzaken.

1. Afvoerputje

Gebruik je het afvoerputje niet veel, dan kan dat eenvoudigweg de oorzaak zijn. Normaal gezien staat er in de zogenaamde zwanenhals namelijk een beetje water. Dat water houdt de rechtstreekse rioolgeur tegen.

Gebruik je de afvoer van je wasbak, douche, bad, … niet veel, dan verdampt dit water en kan de rioolgeur er dus wél door. Ook als je van vakantie terugkeert, zeker in de zomer, kan dit het geval zijn. De oplossing is dan simpel: laat wat water in het afvoerputje lopen.

Wil je dit geurtje voorkomen, zet dan af en toe de kraan open. Of als je weken niet thuis gaat zijn, sluit het afvoerputje dan af met een stop. Of giet er enkele druppels slaolie in, dan verdampt het water minder vlug.

 2. Afvoerleidingen

Heb je het afvoerputje gecontroleerd en hoor je geborrel of lucht in de leidingen? Dan kan het probleem zich dieper in de leidingen bevinden. Misschien heeft het hard geregend en is er te weinig lucht in de leidingen, waardoor de rioolgeur de verkeerde kant opgaat. Of het kan ook om slechte verluchting gaan in de afvoerleidingen.

Normaal gezien is er een verluchtingsklep of sifon voorzien, die voldoende lucht in de leidingen laat. Daardoor vermijd je geurtjes en verstopte leidingen. Onderschat dus niet het belang van een correcte plaatsing van de afvoerinstallatie. Heel wat factoren spelen daarbij een rol: de precieze locatie van de toiletten en wasbakken, vermijden van onder- en overdruk, beluchting via dakdoorvoer of niet, lengte en breedte van de buizen … Werk voor een specialist dus!

Hulp nodig van een loodgieter of renovatiespecialist?