Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken.
Regio Leuven, Mechelen, Lier, Overijse, Kraainem, Tervuren,...
MENU NAVIGATIE

verwarming_5.jpg 

Wil je dat je centrale verwarming optimaal werkt, dan moet je af en toe de waterdruk controleren. Mogelijk moet je even de verwarming ontluchten. Zeker als je geborrel hoort in je radiatoren, of als ze niet volledig warm worden, is ontluchting nodig. Dan komen onze tips ongetwijfeld van pas. Een goed CV-onderhoud is namelijk essentieel!

Wat heb je nodig?

- een ontluchtingssleuteltje

- een emmer

- een vod

1.  Zet de radiatoren op

Zet alle radiatoren in huis gedurende ca.10 minuten op de hoogste stand. Zo verzamelt alle overtollige lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Laat nadien de verwarming weer afkoelen.

 2.  Trek de ketel uit

Haal daarna de stekker van de verwarmingsketel uit het stopcontact. Wacht 10 minuten en steek de stekker weer in.

 3.  Ontlucht elke radiator

Met een ontluchtingssleuteltje ontlucht je nu elke radiator, door ermee het ontluchtingskraantje open te draaien bovenaan het verwarmingstoestel. Er kan een beetje zwart, vuil water meekomen met de lucht uit de radiator. Hier komt die vod van pas.

Let op, draai niet aan het kraantje onderaan de radiator. Dat gebruik je enkel om de radiator leeg te laten lopen.

 4.  Controleer water in ketel

Heb je alle radiatoren ontlucht, dan is het tijd om te kijken of er nog voldoende water in de verwarmingsketel zit. Dat kan je zien aan de waterdruk. Bevindt die zich tussen 1 en 2 bar, dan is het prima.

 5.  Vul eventueel bij met water

Is de druk lager dan 1 bar, dan moeten de radiatoren bijgevuld worden tot 1,6 bar. De vulkraan vind je aan de onderkant van de radiator, aan de verwarmingsketel zelf of aan het expansievat.

Draai de dop eraf en sluit eerst de vulslang aan op een kraan, vb. van de wasmachine voordat je die op de vulkraan aansluit. Je zet er best een emmer onder tegen het morsen. Open nu de kraan van vb. de wasmachine en daarna de vulkraan. 

Vul bij tot de zwarte wijzer op 1,6 bar staat. Op hogere etages zal de druk iets lager zijn dan op gelijkvloers. 1 bar is bijvoorbeeld normaal op het 3e of 4e verdiep.

CV-problemen? Vraag spoedhulp bij Agiris of wees altijd voorbereid met een abonnement onderhoud!