Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken.
Regio Leuven, Mechelen, Lier, Overijse, Kraainem, Tervuren,...
MENU NAVIGATIE

Hoe ontstaat corrosie in je leidingen en hoe pak je het aan?

Heeft het kraantjeswater in je woning een rood- of groenachtige kleur? Dat is een teken van roestvorming in je leidingen. Corrosie is nu eenmaal een probleem dat na verloop van tijd de kop op kan steken bij stalen of metalen leidingen. Een probleem dat je best meteen aanpakt voor je leidingen volledig doorroesten en je lekken in je woning krijgt. 

We leggen je even uit wat de mogelijke oorzaken zijn. De oplossingen vindt Agiris natuurlijk voor jou!

 Oorzaak 1: watersamenstelling

De samenstelling van je water, daar kan je zelf weinig aan doen. Het water voldoet trouwens wel aan Europese richtlijnen voordat het je gebouw binnenkomt. Maar het is in de sanitaire installatie zelf dat het water fysisch verandert qua druk, temperatuur, behandelingen, enz. Daardoor verandert mogelijk zelfs de chemische samenstelling. Je leidingen kunnen zo toch aangetast worden en beginnen roesten.

Corrossie_1.png

 Oorzaak 2: koperelementen

Zijn er koperen elementen in je installatie met verzinkte leidingen? Dat kan de reden zijn waarom je water groenig kleurt. De plaatser van je leidingen heeft normaal gezien rekening gehouden met dit risico door het koper stroomafwaarts van het verzinkte staal te plaatsen. 

De kans op corrosie is namelijk groter als het water vanuit een leiding in een edel materiaal (koper) in een leiding uit minder edel materiaal stroomt (verzinkt staal). Zelfs het gebruik van een isolerend tussenstuk tussen beide metalen verhelpt het probleem niet. Die isolatie vermijdt enkel contactcorrosie op de plek waar het koper en verzinkt staal elkaar raken. 

Oorzaak 3: zand, leem, klei, …

Het klinkt misschien vreemd, maar het is goed mogelijk dat er kleine, vaste deeltjes in je leidingwater terecht zijn gekomen zoals zand, leem of klei. Natuurlijk is dit niet goed voor je leidingen en installatie. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de buizen zich in een stofrijke omgeving bevinden. 

De deeltjes zetten vooral af tegen de onderste wanden van horizontale leidingen. Hierdoor krijg je op deze plaatsen zogenaamde corrosienodules met doorboring en lekken tot gevolg.

 Oorzaak 4: zwerfstroomcorrosie

Het gaat hier om de invloed van stroombronnen op de metalen elementen in je sanitaire installatie. Stel dat er tram-, trein- of metrolijnen in de buurt zijn met slecht geïsoleerde elektrische installaties, dan kunnen die op termijn de kans op corrosie van je leidingen vergroten. 

Dit probleem komt gelukkig niet erg veel voor, maar veroorzaakt wel putjes in het oppervlak van je leidingen.

Oorzaak 5: verschil in zuurstofconcentratie

Differentiële beluchting is een moeilijke term om aan te duiden dat er verschillen zijn in de zuurstofconcentratie aan de buitenkant van je leidingen. Ook als er een soort beschermende tape rond je leidingen werd aangebracht, kan het zijn dat er nog vochtige lucht tussen is geraakt (voor de plaatsing of bij beschadiging van de kleefband). 

Het spreekt voor zich dat je corrosie langer vermijdt als je leidingen zich in een droge omgeving bevinden.

Oorzaak 6: Micro-organismen

MIC of microbiologically influenced corrosion betekent dat er een bepaald soort kiemen te vinden zijn in de waterleiding. Zij hechten zich vast op de wanden in een soort film die na verloop van tijd je leidingen en de warmtewisselaar doet verstoppen en eventueel corrosie veroorzaakt. 

Beter voorkomen dan genezen

Roestproblemen in je leidingen? Agiris lost ze voor je op. We bekijken alles in detail, zoeken de oorzaak en zoeken een remedie: chemische behandeling, lekdetectie, beschermende film, organische coating, vervanging van bepaalde onderdelen, herstel van het waterlek, enz.

Maar … nog beter dan remedie is preventie! Ga je verbouwen, wil je de leidingen vervangen? Neem vlug contact op met Agiris om voor jou de beste optie te zoeken en te installeren. De omgeving, temperatuur, materialen, … we houden met elk aspect rekening zodat de kans op corrosie miniem wordt!