Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken.
Regio Leuven, Mechelen, Lier, Overijse, Kraainem, Tervuren,...
MENU NAVIGATIE

Aanpassingspremie_Agiris.png

Wil je aanpassingen doorvoeren aan je woning die de toegankelijkheid verbeteren, benut dan zeker de aanpassingspremie. Zowat alles wat binnenshuis het leven makkelijker maakt voor een 65-plusser, kan in aanmerking komen.

Naast de Vlaamse aanpassingspremie kan je voor de verbouwing trouwens ook een premie of lening verkrijgen bij de provincie Vlaams-Brabant én bij je gemeente.

 

Verbeter de toegankelijkheid van je woning

Word je moeilijker te been of heb je last van ouderdomskwaaltjes, dan kunnen enkele aanpassingen aan je woning het dagelijkse leven vereenvoudigen. Een lagere wastafel, extra handgrepen, een aangepast toilet, een veiligere trap, een grotere douche, een extra ruimte op het gelijkvloers, … Reken op Agiris voor de aanpassingen! 

Dankzij de aanpassingspremie, kan je bovendien een deel van de kosten voor verbouwing terugverdienen. Ook als je aan kangoeroewonen denkt, kan je in aanmerking komen voor de premie. Natuurlijk helpen we je graag bij de aanvraag van de subsidies. Die aanvraag kan trouwens gebeuren bij Vlaanderen, de provincie of je gemeente.

Vlaamse aanpassingspremie

Voorwaarden?

  1.      Je bent zelf of een gezinslid is 65-plusser.
  2.      Je verbetert de toegankelijkheid van de woning voor de persoon in kwestie.
  3.      De 65-plusser (en diens eventuele partner) heeft een inkomen van max. 29.600 euro (+ 1.540 euro per persoon ten laste).

 

Welk bedrag?

Je kan per onderdeel maar liefst 50% van het factuurbedrag (incl. BTW) terugkrijgen, met een maximum premie van 1.250 euro.

Meer details i.v.m. de Vlaamse verbeteringspremie.

 

Aanpassingspremie Vlaams-Brabant

Voorwaarden?

  1.      Minstens 1 gezinslid is 65 jaar of ouder of is erkend als een persoon met handicap.
  2.      Je mag een gezamenlijk belastbaar inkomen hebben van 38.270 euro als alleenstaande of 54.230 euro voor een gezin (min. 2 personen). Per persoon ten laste wordt de limiet verhoogd met 3.270 euro.

 

Bedragen?

Je krijgt 50% van de kosten terugbetaald, of 75% indien je recht hebt op Verhoogde Tegemoetkoming, met een maximum van 2.500 euro.

 Meer informatie over de provinciale aanpassingspremie.

 

Gemeentelijke aanpassingspremie

Dit is een aanvullende premie op de provinciale aanpassingspremie. Je kan deze subsidie dus enkel aanvragen indien de aanpassingspremie van Vlaams-Brabant je werd toegekend.

 

Voorwaarden en bedragen?

Het reglement van de gemeentelijke aanpassingspremie verschilt van gemeente tot gemeente. Sowieso kan je maximum 1.000 euro bovenop de provinciale premie terugkrijgen via deze subsidie.

 De specifieke limiet (in ieder geval minder dan 1.000 euro dus) bepaalt je gemeente zelf. Ook staat vast dat het restbedrag (wat er nog overblijft van het factuurbedrag na aftrek van beide premies) minimum 50 euro moet bedragen.

 

Bijkomende lening renovatie

Nog een mogelijkheid is een bijkomende lening aangaan bij de provincie Vlaams-Brabant. Op die manier kan je 2.500 tot 20.000 euro extra lenen om je woning te verbouwen.

 

Voorwaarden?

  1.      Je hebt geen ander onroerend goed in bezit noch vruchtgebruik van een woning.
  2.      Het gezamenlijk belastbaar inkomen van 3 jaar voor de aanvraag mag niet meer bedragen dan 37.700 euro voor alleenstaanden of 53.430 euro voor gezinnen van minstens 2 personen. De maxima worden verhoogd met 3.220 euro per persoon ten laste.
  3.      De renovatiewerken moeten het leefcomfort verhogen, vb. sanering, vergroting, verbetering, energiebesparing, etc.

  Meer info over deze bijkomende lening van Vlaams-Brabant.

 

 Graag hulp bij de aanvraag van premies na aanpassing van je woning? Vraag het ons!

Wil je de verbouwingen voor een toegankelijkere woning voor je ouders bespreken? Maak een afspraak met Agiris!